Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego we Wrocławiu z dnia 24 października 2025 r. w sprawie jakości wody uzdatnionej z wodociągu sieciowego Święta Katarzyna,
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny we Wrocławiu po zapoznaniu się z cząstkowymi wynikami badań próbek wody uzdatnionej zbadanych w Centrum Nowych Technologii, Laboratorium Badania Wody i Ścieków Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji S.A., ul. Na Grobli 19, 50-421 Wrocław (nr akredytacji Polskiego Centrum Akredytacji AB 1800), pobranych przez pracowników laboratorium MPWiK we Wrocławiu w dniu 22 października 2025 r. z punktów:
1. Święta Katarzyna, ul. Główna 14a – Stacja Uzdatniania Wody,
2. Święta Katarzyna, ul. Żernicka 17 – Budynek ZGK sp. z o.o.,
3. Siechnice, ul. Zachodnia 5 – Oczyszczalnia ścieków,
4. Siechnice, ul. Lwowska 2 – „Hotelik pod Baranami”,
5. Sulęcin, dom mieszkalny
oraz w dniu 23 października 2025 r. z punktów:
1. Święta Katarzyna, ul. Główna 14a – Stacja Uzdatniania Wody,
2. Święta Katarzyna, ul. Żernicka 17 – Budynek ZGK sp. z o.o.,
3. Święta Katarzyna, ul. H. Dąbrowskiego 3, Przedszkole,
4. Święta Katarzyna, ul. S. Żeromskiego 1, ZOZ,
5. Święta Katarzyna, ul. Główna 1E, Przedszkole
stwierdził, że w zakresie oznaczonych parametrów mikrobiologicznych (liczba bakterii grupy coli oraz liczba Escherichia coli) woda we wszystkich zbadanych próbkach spełnia wymagania określone w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r. poz. 2294). W zakresie zbadanych parametrów fizyko – chemicznych w 3 próbkach stwierdzono niewielkie przekroczenie zalecanej wartości mętności.
Badania próbek wody są kontynuowane w kierunku pozostałych parametrów mikrobiologicznych i fizyko – chemicznych.
Z uwagi na powyższe woda nadaje się do użycia pod niżej wymienionymi warunkami:
1. Ze względu na stwierdzone w poprzednim badaniu przekroczenie dopuszczalnej wartości parametru mikrobiologicznego i prowadzone w dalszym ciągu przez Zarządcę wodociągu działania – woda z kranu powinna być spożywana po uprzednim przegotowaniu. Wodę należy gotować minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia.
2. Woda może być używana do przygotowywania posiłków i potraw, mycia naczyń, przemywania otwartych zranień (po uprzednim jej przegotowaniu).
3. Woda może być używana do mycia owoców, warzyw (do mycia warzyw i owoców spożywanych na surowo należy wykorzystywać wodę przegotowaną).
4. Woda nadaje się do codziennego mycia, kąpieli, prania, prac porządkowych.
5. Woda może być wykorzystywana do urządzeń sanitarnych tj. WC.
Oficjalny komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego we Wrocławiu z dnia 24 października 2025r. – PDF